12. Startup vikend Novo mesto

Pretekli petek in soboto, 11. in 12. novembra 2022, so v Novem mestu sočasno potekali štirje konzorcijski startup vikendi za osnovnošolce in srednješolce. Skupaj je sodelovalo šestnajst šol, od tega tri srednje in trinajst osnovnih, in preko 120 šolarjev, ki so v ekipah razvijali poslovni model za svoje podjetniške ideje. 

Startup vikende je organiziral in financiral SPIRIT, javna agencija, koordiniral Razvojni center Novo mesto, izvedle pa so ga šole nosilke štirih konzorcijev. Te šole so bile OŠ Grm, OŠ Center, OŠ Šmarjeta in Gimnazija Novo mesto. 

Šolske ekipe so v 22 šolskih urah pod vodstvom zunanjih in šolskih mentorjev spoznale, kako opredeliti in nasloviti problem ali potrebo kupcev, ki ju ideja naslavlja, pregledali so trg in konkurenco, izdelali so prototip svojega produkta ter naredili osnovni izračun financ. Svoje poslovne modele so potem predstavljali  komisijam dveh članov, ki so poslovne modele in predstavitve ocenile ter razglasile prva tri mesta. Tokrat smo na startup vikendu prvič podeljevali tudi nagrado občinstva. Pri tej nagradi ekipe ni razglasila komisija, sestavljena iz izkušenih podjetnikov, pač pa udeleženci startup vikenda sami. S tem spodbujamo podjetniško kritično razmišljanje pri mladih, saj lahko z aktivnim poslušanjem vrstniških predstavitev ugotovijo, kaj lahko tudi sami naredijo še boljše. 

Čeprav je startup vikend zdaj za nami, pa smo večino ekip uspeli pritegniti do te mere, da bodo šli s svojimi idejami naprej in se uvrstili tudi tekmovanja Popri, ki bo marca naslednje leto. To pa je zelo pomembno, saj je potrebno podjetnostno kompetenco, ki je ena od ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja, tako kot večjezičnost, ves čas uriti, sicer kompetenca počasi zbledi. 

V osnovnošolskem konzorciju, ki ga je vodila OŠ Center, so sodelovale še OŠ Drska, OŠ Stopiče, OŠ Šmihel in OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč. V konzorciju, ki ga je vodila OŠ Grm, so sodelovale še OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Prevole in OŠ Žužemberk. V konzorciju, ki ga je vodila OŠ Šmarjeta, so sodelovale še OŠ Brusnice, OŠ Šentjernej in OŠ Škocjan. V srednješolskem konzorciju, ki ga je vodila Gimnazija Novo mesto, sta sodelovali še Ekonomska šola Novo mesto ter Grm Novo mesto – Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija. 

Člani prvouvrščenih ekip so za nagrado dobili gokart vožnje pri Raceland Krško, drugouvrščene ekipe so dobile vstopnice na plezalno steno Frikšn, tretjeuvrščene ekipe ter ekipe, ki so dobile nagrado občinstva, pa vstopnice za kino v Cineplexx Novo mesto. Nagrade so namenjene predvsem krepitvi ekipnega duha pri udeležencih, ki ga bodo v prihodnje pri svojem delu še kako potrebovali. 

V spodnji razpredelnici so ekipe posamičnih konzorcijev, razvrščene po doseženih mestih, člani komisij pri določenih konzorcijih ter zunanji mentorji, ki so startup vikende vodili. 

Konzorcij 1 Konzorcij 2 Konzorcij 3 Konzorcij 4
1. mesto
OŠ Grm – GoCart
Obuvalni asistent Feet Butler  – OŠ Center
Rain hero – OŠ Frana Metelka Škocjan
Homezy – Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija
2. mesto
OŠ Žužemberk – Prinaza
Vehicle Senzoring – OŠ Stopiče
ElektroBliz – OŠ Brusnice 
Belly Belt – Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija
3. mesto
OŠ Grm – D-Lock
Ohio Bag – OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč
Central heat – OŠ Šentjernej
Food Box – Ekonomska šola Novo mesto
Naj podjetniška ideja občinstva
OŠ Dolenjske Toplice – Electric
Obuvalni asistent Feet Butler – OŠ Center
HoldPen -OŠ Šmarjeta 
Domača košarca – Ekonomska šola Novo mesto;
Cincin – Gimnazija Novo mesto
Komisija
Jasmina Avbar, podjetje Herbas; Marko Pavlin, Lastinski d.o.o.
Barbara Strnad, profesorica na Gimnaziji Novo mesto;
Maja Avguštin, Cluekit Agency
Natalija Zorman, podjetnica; Milan Radivojević, Bartog d.o.o.
Tomaž Kren, Reusable Technologies;
Anton Kink, Revoz d.d.

Za vsebinsko in organizacijsko izvedbo so poskrbeli mentorji iz OŠ Grm, OŠ Center, OŠ Šmarjeta, Gimnazije Novo mesto ter podjetniški mentorji Simon Jeraj, Aleksej Metelko, Marko Vukobrat, Darjan Zlobec, Anja Jakše in Tamara Strnad. 

Kako naprej?

V prihodnjih mesecih nas čakajo priprave na regijsko tekmovanje podjetniških idej mladih POPRI, nekatere dijaške ekipe pa se bodo pripravljale tudi na znanstveno-podjetniško tekmovanje Sciencejam.

V vmesnem času bomo mentorji poskrbeli za nadgradnjo podjetniških idej.

Če želite tudi na vaši šoli izvajati podjetniške aktivnosti, nas lahko kontaktirate na anja.jakse@rc-nm.si ali na 040587884.