Tri najpogostejše napake ki jih naredijo startupi in kako se jim izogniti

Ustanavljanje lastnega podjetja je razburljivo, vendar polno izzivov. Veliko startupov se sooča s težavami in neuspehi, ki bi se jim lahko izognili z boljšim načrtovanjem in izvajanjem. Poglejmo si tri najpogostejše napake, ki jih naredijo startupi in kako se jim izogniti.

1. Startupi trga pogosto ne raziščejo dovolj

Eden od največjih izzivov, s katerim se startupi srečujejo, je pomanjkanje temeljite raziskave trga. Veliko podjetij začne brez da bi poznali svojega ciljnega kupca, konkurenco in potrebe potrošnikov.  Posledično se lahko zgodi, da razvijajo izdelek ali storitev, za katerega v resnici ni potrebe. V izogib tej napaki je nujno potrebno raziskati trg, ugotoviti, čigav problem rešujete s svojo idejo in tako jasno prepoznate svojo ciljno stranko.  

2. Pomanjkanje jasnosti glede poslovnega modela

Mnogi startupi ne razvijejo jasnega poslovnega modela, kar lahko povzroči težave pri pridobivanju investitorjev in ustvarjanju trajnostnega poslovanja. Ko imate idejo in raziskan trg, je naslednji korak izdelava poslovnega modela.  Pomembno je vedeti, kako boste zaslužili denar in kako boste svoj poslovni model jasno predstavili investitorjem in strankam. Brez tega je težko doseči dolgoročni uspeh.

3. Napačna izbira ekipe

Ekipa je ključna za uspeh startupa, vendar mnogi podjetniki naredijo napako, da ekipe sploh nimajo ali pa v ekipo izberejo napačne sodelavce. Pomanjkanje spretnosti, izkušenj ali neusklajenost v ekipi lahko vpliva na uspeh podjetja. Pred zaposlitvijo novih člane ekipe, se dobro prepričajte, da se njihovi cilji in vrednote skladajo s cilji in vrednotami vašega podjetja.

Za konec lahko strnemo, da je ustanovitev startupa vsekakor izkušnja, ki človeku odpre čisto nove dimenzije, hkrati pa je polna izzivov in presenečenj. Izogibanje zgoraj naštetim napakam sicer poveča možnosti za uspeh, v resnici pa gre za več kot leto; gre za oblikovanje vizije, zagnanost in sposobnost učenja iz izkušenj. Vse to so elementi za gradnjo trdnih temeljev za uspeh in dolgoročno rast.