Veliki pok izobraževalnih startup vikendov na Dolenjskem

Podjetnik ni rojen, je ustvarjen. Če je ustvarjen, v kolikšni meri se lahko slehernika oblikuje v podjetnika že v šoli? Na to vprašanje skušajo šole po vsem svetu odgovoriti s podjetniškimi programi že najmanj dve desetletji. Na Dolenjskem smo na tem področju že skoraj prvaki, saj v šolskih podjetniških programih sodeluje 14 osnovnih, 6 srednjih in 6 višjih šol. V petek in soboto, 10. in 11. novembra, pa se je na Dolenjskem zgodil veliki podjetniški pok, saj je na podjetniških vikendih sodelovalo skupaj več kot 150 učencev in dijakov, kar je daleč največ do sedaj.

Letošnji startup vikendi so potekali v 3 osnovnošolskih in 1 srednješolskem konzorciju. Na Gimnaziji Novo mesto, OŠ Stopiče in OŠ Šmarjeta so potekali startup vikendi v organizaciji SPIRIT, javne agencije, na Podjetniškem inkubatorju Podbreznik pa je dogodek potekal v okviru projekta PoMP – Podpora mladim v podjetništvu, ki se napaja iz sredstev Norveškega finančnega mehanizma. Vsi startup vikendi so potekali v koordinaciji Razvojnega centra Novo mesto. Največji konzorcij je potekal na Gimnaziji Novo mesto, saj je bilo 43 udeležencev iz 4 srednjih šol ter 13 ekip.

Ekipe so cel petek in soboto razvijale svoje poslovne modele, na koncu pa so jih predstavile pred komisijami. Na vseh startup vikendih so bile na koncu razglašene najboljše 3 ekipe. Cilj startup vikendov pa ni toliko doseganje najboljših mest, kot je prvi korak v pripravi na večja tekmovanja, kot so Junior Achievement, POPRI ali ScienceJam.

Projekt PoMP v okviru programa ‘Izobraževanje – krepitev človeških virov’ podpira Norveški finančni mehanizem. Partnerji projekta, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojni center Novo mesto, Primorski tehnološki park, SAŠA Inkubator, Tehnološki park Ljubljana in Norveška univerza za znanost in tehnologijo NTNU, se zavedamo, da je razvoj kompetence podjetnosti ključno za zeleno in trajnostno naravnano prihodnost, ko se bomo državljani Evrope soočali z mnogimi še večjimi izzivi. Aktivacijo mladih bomo dodali še svoj kamenček v mozaik prizadevanj za bolj bogato, zeleno in trajnostno obarvano prihodnost.

Najboljše ekipe po konzorcijih:

 

Konzorcij 1: PoMP

Mesto

Ekipa

Šola

Komisija:

1.      

RainBow

OŠ Toneta Pavčka

Mirna Peč

ga. Maja Vukša, BrainTrain

g. Matija Recelj, računalniško programiranje

2.      

Čarobne Platnice

OŠ Šmihel

3.      

Warm Steps

OŠ Center

 

Konzorcij 2: OŠ Stopiče

Mesto

Ekipa

Šola

Komisija:

1.      

Byebird

OŠ Prevole

ga. Gabriela Gabrovec, Saraswati

g. Dejan Hudoklin, De-Human

2.      

Greenbox

OŠ Dolenjske Toplice

3.      

Eko zeliščni kuli

OŠ Žužemberk

 

Konzorcij 3: OŠ Šmarjeta

Mesto

Ekipa

Šola

Komisija:

1.      

Smart Lily

OŠ Šmarjeta

g. Milan Radivojevič, Bartog

g. Marjan Hočevar, Šolski center Novo mesto

 

2.      

Mišmaš

OŠ Drska

3.      

Šmarjeta 5.1

OŠ Šmarjeta

 

Konzorcij 4: Gimnazija Novo mesto

Mesto

Ekipa

Šola

Komisija:

1.      

E-Time

Srednja zdravstvena in kemijska šola

ga. Tina Kastrevc, South-Central Ventures

g. Anton Kink, Revoz

2.      

Barcastic

Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija

3.      

Antic

Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija